Ajatusten siivouspäivä

Kolumnini Puhtausala-lehdessä 5/2021:

Ensimmäisessä kolumnissani kirjoitin, miten arvostus omaa työtä kohtaan vaikuttaa jaksamiseen ja mielen hyvinvointiin. ”Se, miten puhut itsestäsi, vaikuttaa myös siihen, mitä sinusta ajatellaan.” Arvosta, niin sinua arvostetaan.

Ehkä ajattelet, että hohhoijaa, nämä ovat taas näitä neuvoja, jotka on helpompi sanoa kuin toteuttaa. Senpä vuoksi voimmekin mennä teemassa vielä syvemmälle! Olen aika vakuuttunut, että loputon päänsisäinen höpötys on usein kuormittavin tekijä ihmisen elämässä. Sen vuoksi sinun täytyisi osata siivota päästäsi pois turhia ajatuksia, että olisit kykeneväinen puhumaan arvostavasti itsestäsi ja omasta työstäsi.

Mieti tilannetta, että jostain syystä työkaverin olemus ja jutut ärsyttävät. Verenpaineesi alkaa nousta pelkästään siitä, kun näet hänen hahmonsa vilahtavan. Sen jälkeen ajatuksesi pyörivät loppupäivän kaikissa niissä ärsyttävissä asioissa, joita hän on puhunut tai ollut puhumatta. Illalla käyt tarkistamassa Facebookista, mitä järjetöntä hän tällä kertaa on sinne kirjoittanut ja kiehut loppuillan. Miten joku voi olla noin typerä?

Ärsyttäviä ihmisiä menee ja tulee. Jos palaat muistoissa vuosien taakse, muistat edellisestä työpaikasta sen tyypin, joka oli todellinen idiootti. Mutta et ole häntä miettinyt moneen vuoteen. Miten tulikin silloin murehdittua hänen tekemisiään ihan yötä myöten. Sepäs olikin hyödyllisesti käytettyä aikaa.

Meidän jokaisen tulisi aika ajoin puuttua omiin ajatuksiimme, pitää oikein puhuttelu, jos tilanne sitä vaatii. Varoituskin on joskus paikallaan: kaksi viikkoa aikaa korjata ajatuksia! Turhien ajatusten syövereihin uppoamisesta tulee helposti huono tapa ja se vie tilaa kaikelta muulta.

Kaikillahan meillä on elämässämme asioita, jotka jysähtävät kovaa ja joita on syytäkin murehtia ja pyöritellä mielessään. Mutta niinä aikoina, kun todellisia huolia ei ole, pidä huoli, että ajatuksesi eivät lipsahda pimeälle puolelle. Kiinnitä huomiota ajatustesi laatuun ja kieltäydy pyörittämästä päässäsi täysin turhia ja kuormittavia ajatuksia. Se vaatii sekä havahtumista että harjoittelua ja sen tosiasian hyväksymistä, että kaikki ajatuksemme eivät ole totta tai edes tarpeellisia.

Päästä siis irti, anna olla. Keskity hyvään, sillä sitä on aina. Pienet hyvät asiat huomaa paremmin, kun päänsisäinen höpötys pysyy valoisalla puolella.

Kolmen vuoden kolumnit on nyt kirjoitettu ja on aika kiittää seurasta. Minulla on tapana ”pätevöityä” asiakkaitteni toimialojen vahvaksi asiantuntijaksi, joten teen niin nytkin. Ehdotan siis lisättäväksi puhtausalan termistöön Ajatusten siivouspäivän.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s