Perehdynkö vai peräännynkö?

Kolumnini Puhtausala-lehdessä 2/2021:

”Tuntui, kuin minut olisi heitetty syvään päätyyn ja katsottu, että miten se siellä räpiköi, uppoaako vai nouseeko pinnalle.”

Helposti voisi kuvitella, että jututin extreme-lajin harrastajaa, mutta ei – ihan normaalista työarjesta oli kyse. Hän kertoi, millaista oli tulla uutena henkilönä taloon.

Mitä henkilö toivoo, kun tulee uuteen työpaikkaan? Hän toivoo, että osaisi tehdä työnsä hyvin ja että hänet otettaisiin mukaan työporukkaan. Tärkeitä ensimmäisten viikkojen toiveita, jotka kannattaa toteuttaa.

Olen kuullut tarinoita, miten uutta henkilöä ei ole ensimmäisellä tauolla esitelty työporukalle tai miten on tullut riitaa, kun uusi henkilö on mennyt vanhemman työntekijän paikalle kahvikuppinsa kanssa. ”Eihän niissä nimiä ole, mutta kaikkihan nyt tietävät, että Tauno istuu aina siinä.” Ei uusi tiedä.

Työyhteisö on täynnä kirjoittamattomia käytäntöjä, jotka oppii ajan kanssa. Siksi on tärkeää nimetä henkilö, jolta voi kysyä ihan mitä vaan ja joka tutustuttaa porukkaan. Mutta se on julmaa, jos ei kerrota, miten työtä juuri siellä työpaikassa tehdään ja miten uusi henkilö voi työssään onnistua.

”Yhtenä päivänä joku tuli sanomaan, että tuostakin napista voit säätää. Minä sanoin, että enpä tiennyt. Ei ihme, että esimies kysyi, että miksi olet niin paljon muita jäljessä.”

Kuten kaikessa, perehdytyksessäkin on kaksi puolta. Hyvä perehdytys tuo henkilölle itsevarmuutta uudessa tilanteessa, varmuuden, että voi selviytyä työssään. Jos hänet toivotetaan tervetulleeksi työporukkaan ja juodaan ihan pullakahvit sen kunniaksi, hän tuntee kuuluvansa työyhteisöön. Ensimmäisen työpäivän jälkeen voi lähteä hyvillä mielin kotiin ja herätä seuraavaan innolla.

Se toinen puoli liittyy liiketoimintaan. Uuden henkilön rekrytointi ja perehdytys on yritykselle kallista, sillä sehän on selvää, että uusi henkilö ei tuota niin paljoa kuin kokeneempi työntekijä. Säästetäänpä siis siinä, eli perehdytetään nopeasti, sillä vanhemman työntekijän sitominen uuden työpariksi maksaa paljon. Hirveän hyvä idea! Vai onko?

Joillakin toimialoilla vaihtuvuus on suurta. Kaikille asioille ei voi mitään, kuten työn kiinnostavuudelle, palkkatasolle, fyysiselle kuormittavuudelle tai mikä nyt kenelläkin tökkää. Kuitenkin aina on ihmisiä, jotka pitävät juuri siitä työstä, mutta joille voi tulla ensimmäisinä päivinä lohduton olo, koska tuntuu, että ei osaa eikä suoriudu. Heidät on jätetty yksin ja kukaan ei vaikuta kiinnostuneelta. Kukaan ei varmaan edes huomaa, jos ei tule huomenna. Hän ei tule. Lopetti koeajalla, kirjataan papereihin.

Hyvä perehdytys on välittämistä. Se on välittämistä uudesta henkilöstä ja koko työyhteisöstä. Erityisesti se on liiketoiminnasta välittämistä, sillä ihmisethän sen työn tekevät.

Siis perehdytä, älä peräännytä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s