Kolumnini Puhtausala-lehdessä 5/2020:
Tiedät varmaan sen vanhan leikin, rikkinäinen puhelin. Viesti muuttuu matkalla ja vieläpä hyvin helposti. Näin käy myös silloin, kun henkilöstökysely tiivistetään esitettävään muotoon.
Kuinka helppoa onkaan laskea keskiarvo, jos jokin tiimi on antanut huonot arviot ja toinen hyvät. Keskimäärinhän henkilöstö on ihan tyytyväistä! Tietenkin viestinnästä kaikki ovat antaneet huonon arvosanan, koska: ”Viestintä on vaikeaa ja kaikissa yrityksissä se saa huonot pisteet, hehheh.” Päätetään tehostaa viestintää. Se kirjoitetaan johtoryhmän muistioon, eli siihen on todistetusti reagoitu.
Minua kiinnostaa henkilöstökyselyissä eniten vapaat palautteet, sillä ne sisältävät aitoja tunteita, niitä avautumisia ja innostumisia. Mutta ne vasta saadaankin tiivistettyä muotoon, missä ei ole tunteen häivääkään ja joista ongelman ydin on kadonnut.
Esimerkkiyrityksessämme on liiketoimintariski. Henkilöstö on sen huomannut ja hätähuutoja tulee kyselyn avoimissa palautteissa esimerkiksi näin: ”Puheluja ja kyselyjä voi tulla kenelle tahansa, mutta me emme tiedä, kuka vastaa mistäkin. Näistä vastuualueista pitää tiedottaa meille, että osataan ohjata oikealle henkilölle. Miksi tätä ei ole tehty??? Nyt käy niin, että joku asiakas tipahtaa kesken palveluketjun ja menee kilpailijalle.”
Kun kyselyä käytiin läpi henkilöstötilaisuudessa, asia käsiteltiin ranskalaisten viivojen viidentenä kohtana: ”Eri yksiköiden välistä yhteistyötä on tiivistettävä.” On mahdollista, että johtoryhmä on ottanut tämän liiketoimintaa heikentävän epäkohdan vakavasti ja käynnistänyt voimakkaita toimenpiteitä, että tilanne korjaantuisi. On myös mahdollista, että kyselyn koostanut kiireinen assistentti on ollut huolissaan eniten siitä, ettei dioille tulisi liikaa tekstiä. Henkilöstötilaisuuden aikana johtoryhmäläiset ovat valmistelleet omia puheenvuorojaan, jotka tulisivat tämän kyselyn läpikäynnin jälkeen, eli viides rivi meni täysin ohi. Mutta ihan kivastihan se kysely meni, voi kahvitauolla kommentoida.
Seuraavana vuonna avoimia palautteita ei juurikaan anneta ja sehän tarkoittaa sitä, että tyytyväisyys on kasvanut. Vai tarkoittaako se sitä, että yhtä hyödyllistä on kirjoittaa ajatuksensa vessapaperille, kun niitä ei kuitenkaan kukaan noteeraa?
Jokainen on oman työnsä paras asiantuntija ja niitä näkemyksiä tulisi kuunnella ja kunnioittaa. Jos henkilöstökyselyyn tulee paljon epäkohtia esille nostavia kommentteja, ne pitäisi ottaa kiitollisena vastaan. Henkilöstö on silloin kiinnostunut parantamaan yrityksen liiketoimintaa. Kaikki eivät osaa aina muotoilla täydellisiä lauseita ja sanat saattavat sisältää pelottavaa tunnekuohua, mutta yleensä ollaan ongelmien ytimessä.
Hiljaisuus ei aina tarkoita sitä, että kaikki on kunnossa, sillä rakkauden vastakohta on välinpitämättömyys.