Mitä osaan, osaanko mitään? 

Kolumnini Puhtausala-lehdessä 2/2019:

Tapanani on tuoda esille, että en osaa käyttää Exceliä. “Osaan vaihtaa solujen värin ja vaihdankin ne yleensä pinkiksi”, kerron. Olen siis lähetellyt työurani aikana talousjohtajille pinkkejä HR-budjetteja. Käsittääkseni ovat olleet ihan mielissään tästä virkistävästä vaihtelusta. 

Kai minä sen Excelin oppisin, jos paneutuisin, mutta kun en halua. En halua siksi, että olen nähnyt niiden talousasiantuntijoiden silmiin syttyvän palon, kun he puhuvat numeroista. “Ihan kuin ne numerot tanssivat”, yksi controller kertoi innoissaan. Minun numeroni eivät tanssi, ne menevät solmuun ja korkeintaan steppailevat vääriin paikkoihin. 

En siis halua koskea asioihin, jonka joku toinen tekee paremmin, silmät innosta leiskuen. Otan avun kiitollisena vastaan.  

Oman osaamisen kehittämisessä taitaa olla kaksi koulukuntaa. Toinen sanoo, että kaikkea on hyvä osata, mutta minä kuulun siihen, joka sanoo, että vahvista omia vahvuuksiasi. Kaikkea ei tarvitse osata. Mutta kokeilla pitää, sillä kokeilemisen kautta löytää asioita, joissa on hyvä. Vahvista niitä ja tule niissä erinomaisen hyväksi! Sellaiseksi, että silmät rupeaa loistamaan! 

Jokainen tekee todennäköisesti vapaa-ajallaan näitä kokeiluja; tulee testattua uusia reseptejä, joiden myötä ruuanlaittotaidot kehittyvät. Jos pyöräytät päivästä toiseen makaronilaatikkoa, et anna taitojen kehittymiselle edes mahdollisuutta. Mutta kiinnostaako se ruuanlaitto ollenkaan? Kannattaako se ulkoistaa jollekin toiselle? Oletko sinä se, joka saa orkideat kukkimaan? 

Minähän en siis ole kumpaakaan noista, googlasin juuri, että mikä kasvi on vaikea saada kukkimaan. Osaan siis käyttää Googlea!  

Olen huomannut, että kun rehellisesti sanoo, missä on hyvä ja missä ei, niin ihmiset hyväksyvät puutteet paremmin, eivätkä odotakaan sillä osa-alueella ihmeitä. Olen yleensä saanut talousjohtajilta ekstrakehuja, kun olen lähettänyt budjetin tai tehnyt jonkun muun Excel-jumpan. Olen ottanut kehut kannustuksena. 

Mistä minä sitten tykkään? Olen viime vuosina editoinut videoita ja tänä vuonna olen tehnyt podcasteja ja opetellut editoimaan niitä. Eli tietokonehommia! Itseoppineena olen käyttänyt noita taitoja rohkeasti myös asiakkaitteni hyväksi.  

Tee löytöretkiä oppimiseen, kokeile ja tunnista, mistä innostut ja tutki sitä lisää. Kerro muillekin, että tämä on se sinun juttusi. Polut saattavat lähteä viemään sinua vahvemmin kiinnostuksesi suuntaan. Ei voi tietää, ellei kokeile! 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s