3 vastausta: pastoosi, meraki, säteily

Kun huomaa seisovansa polkujen risteyksessä ihmetellen, mille polulle astuisi, tulee miettineeksi, miten sitä taas ollaan tässä tilanteessa. Kyllähän minä tiedän, mistä se johtuu, mutta koska asia on ollut mielessä, olen myös saanut tällä viikolla monia vastauksia analogioiden ja keskustelujen perusteella. Tässä niistä kolme.  

Vastaus 1: Pastoosi 

Taidehistorijoitsija Marja-Liisa Rajaniemi luennoi Jyväskylän Taidemuseossa aiheesta “Tunteita kankaalla, näkökulmia ekspressionismiin”. Hän kertoi, kuinka ekspressionistit halusivat olla vastaisku impressionismille. Ekspressionismi kuvasi ihmisen sisäistä todellisuutta ja pyrki pääsemään käsiksi emotionaaliseen ytimeen. Se kuvasi myös taiteilijan persoonaa ja tapaa tehdä taidetta. Impressionistit ajattelivat päinvastoin, heille taiteilijan tunne- ja mielentilat olivat yhdentekeviä ja todellisuus pyrittiin kuvaamaan sellaisena kuin se nähtiin. 

Ekspressionismissa pastoosi oli tärkeää; käden jälki sai näkyä. Maali sai olla vaikka möykkyistä, mitä ikinä maalaus tarvitsikaan niin, että tunne välittyi. Kolorismin, pastoosin ja symboliikan keinoin saatiin tunne näkymään. Ja sitä sai olla paljon. Tämä suuntaus kukoisti 1905-1920, lopulta natsit tuomitsivat sen rappiotaiteeksi.  

“Olen ollut kuin ekspressionisti impressionistien joukossa.” 

Nanna Susi - Kolme toivomustaNanna Susi: Kolme toivomusta, 2000 (In The Moods)
“Kaikkea on oltava paljon, kohtuus on yksitoikkoista.” 

Vastaus 2: Meraki 

Hetken mielijohteesta ryhdyimme tekemään Mika Korhosen kanssa podcastia ja jo toiseen jaksoon saimme upean vieraan, koripallovalmentaja Mikko Tupamäen, joka on jättänyt Korisliigan taakseen ja palannut Keski-Suomeen valmentamaan JBA:n edustusjoukkuetta. Hän haluaa tehdä merkityksellistä työtä ja se tarkoittaa, että arvomaailma on vahva: sen perusteella tehdään sekä päivittäisiä että pidemmän aikavälin valintoja. Ihan jatkuvasti.

Hän oli löytänyt kreikankielisen sanan Meraki. Mikko suorastaan syttyi, kun hän kuvasi, mitä sana tarkoittaa: Tehdä jotain asiaa niin, että laitat siihen koko sydämesi ja sielusi ja jätät itsestäsi jotain siihen, mitä teet.”  

Vastaus 3: Säteily 

Tapasin viisaan ystäväni, juuri oikeassa hetkessä. Sanoin, että olen taas tässä tilanteessa, jossa ei ole mitään järkeä ja että minun pitäisi varmaan ihmetellä enemmän ja olla huolissani, että miten olen tähän päätynyt.  

Hän katsoi minua pitkään, sieluun asti, niin kuin hänellä on tapana: “Kun sanoit sanat ‘tässä ei ole mitään järkeä’, niin samalla sinun silmäsi ja koko olemuksesi säteilivät ja näytit onnelliselta. Olet myös aikaisemmin sanonut minulle, että olet huomannut olevasi käynnistäjä ja että saat siitä eniten itsellesi. Tuo sinun olemuksesi ja se aiempi havaintosi täydentävät toisiaan, eikä se ole ollenkaan huono asia.” 

Olen siis uuden edessä, käynnistämässä – jotain ihan uutta. Vanhasta mukana pysyvät työpajat, puhujakeikat, kirjoittaminen ja kaikenlainen härvääminen. Jotain uutta, jotain vanhaa ja pinkistä en luovu. Todennäköisesti härvääminenkin vain lisääntyy, mikäli itseäni yhtään tunnen.

Mutta ainakin tämänhetkiset käyntikorttini ovat asialliset, eivätkä sisällä tikkaria.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s