Arvosta, niin sinua arvostetaan

Kolumnini Puhtausala-lehdessä 1/2019: 

Kun joku kysyy, mitä teet työksesi, mitä vastaat? Mikä tunne sinulle tulee kysymyksestä, innostutko vai lannistutko? 

 Minä olen vain siivooja…
Toimin puhtausalalla ja vastaan Yritys Oy:n toimitilojen viihtyvyydestä. 

Sama työ, kaksi erilaista vastausta. Mitä luulet, millainen fiilis kysyjälle tulee vastauksista? Se, miten puhut itsestäsi, vaikuttaa myös siihen, mitä sinusta ajatellaan. Kertooko ammattinimike tarpeeksi, vai olisiko tärkeämpää kertoa siitä, mitä asiakas työstäsi hyötyy? Faktojahan sinulla on varmasti paljon, kuten se, miten siistit ja puhtaat toimistotilat vaikuttavat yleiseen viihtyvyyteen ja miten sairaaloissa on paljon tiloja, joissa on kovat hygieniavaatimukset.  

Pidän yli kaiken tarinasta, jossa John F. Kennedy oli vieraillut NASAn avaruuskeskuksessa. Hän oli pitänyt toukokuussa 1961 puheen, jossa hän sanoitti unelman NASAn avaruusohjelmalle: ”Lähetämme miehen kuuhun ja tuomme hänet turvallisesti takaisin maahan vuosikymmenen loppuun mennessä!” Vierailun tarkoituksena oli nähdä, miten työ kohti unelmaa eteni. NASAn käytäviä kulkiessaan hän näki siivoojan työssään. Kennedy meni siivoojan luokse ja tiedusteli häneltä ystävällisesti, mitä hänen työtehtäviinsä kuuluu. Siivooja oli vastannut spontaanisti: ”Herra presidentti, autan lähettämään miehen kuuhun!” 

NASAssa oli asetettu tavoite, josta tuli yhteinen unelma ihan joka ikiselle työntekijälle. Tarina tukee omaa ajatusmaailmaan siitä, että työnteossa titteleillä ei ole merkitystä, sillä jokaisella on oma vastuualueensa ja tavoitteen saavuttamiseksi kaikkien työtä tarvitaan.  

”Minä teen vaan työtäni, ei tällä sen kummempaa merkitystä ole.” Kuulen nuo sanat yllättävän usein. Mutta kun kyselen lisää, niin ennemmin tai myöhemmin, ehkäpä vähän odottamattomassakin kohdassa, henkilö lausuu sanoja, joista käy ilmi, että hän haluaisi tuntea olevansa tärkeä. Näin tapahtuu ihan joka ikinen kerta. 

Jokainen meistä haluaa tuntea olevansa tärkeä juuri siinä työssä, mitä tekee. Sillä arvostus omaa työtä kohtaan ja ylpeys siitä, mitä saa aikaiseksi, vaikuttavat hyvin paljon omaan jaksamiseen ja mielen hyvinvointiin.  

Sillä on siis merkitystä, miten puhut omasta työstäsi ja itsestäsi. Erittäin suuri merkitys on sillä, miten johtavassa asemassa oleva henkilö puhuu yrityksestä ja työtekijöistä. Niistä sanoista paljastuvat johdon ihmiskäsitys ja se vaikuttaa valtavasti siihen, millaisena oma työ koetaan. 

Merkitystä on myös sillä, miten kohtamme toisiamme arjessa; arvosta, niin sinua arvostetaan. 

arvosta-niin-sinua-arvostetaan

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s