Päiväni myllärinä – on hyvä elää, niin kuin opettaa

Nopeasti ajateltuna mylläristä tulee mieleen jauhoa pöllähtelevä henkilö, joka uutterasti jauhaa jyvät jauhoiksi. Kyse ei ollut kuitenkaan tästä, vaan toimin päivän kasvuyritysten myllärinä, sillä Kasvu Open on saapunut tänä vuonna Etelä-Pohjanmaalle!

Mutta miksi sana mylläri, miksi ei tutummin sparraaja? ”Mylläri liittyy sadonkorjaamiseen. Kasvuyritykset useimmiten vasta kylvävät ja toivovat saavansa runsaan sadon. Myllyssä erotellaan jyvän osat, lähes arvoton kuori kalliista ytimestä. Mylläri auttaa seulomaan.” Näin hienosti myllärin hommat on määritellyt Fundu Oy:n Sakari Korpela.

Päivä alkoi aamukahvien jälkeen puoli yhdeksältä. Tuuriin oltiin saavuttu jonkinlaisen matkan päästä, itsekin olin jyskyttänyt pari tuntia taajamajunalla Jyväskylästä. Emilia herätteli porukan päivään ja lämmitteli pitchauksia varten. Me myllärit olimme saaneet viikkoa aiemmin yrityksiltä heidän kasvusuunnitelmansa, jotka olivat sekä sisällöllisesti että visuaalisesti hyvin erilaisia. Erinomainen harjoitus kenelle tahansa yritykselle, ei mitään helppoa ja nopeaa, mutta palkitsevaa.

Olin tutustunut myös yritysten verkkosivuihin sekä Facebook-sivuihin. Ennakkoon saatu materiaali ja kolmen minuutin pitchit vastasivat todella hyvin sitä mielikuvaa, minkä olin heistä saanut. Meillä oli 45 minuuttia aikaa keskustella teemasta, joka minulla oli johtaminen ja yrityskulttuuri.

Me myllärit teemme tätä rakkaudesta lajiin, eli pro bono. Miksi? Itse koen, että myllärinä olo on itselle sekä oppimiskokemus että hyvän laittamista kiertoon. Saan sparrailla asioista, jotka ovat minulle tärkeitä ja samalla haastan omaa ajatteluani, sillä on todella mielenkiintoista tavata yrityksiä eri toimialoilta. Herättelen koko ajan itseäni, etten menisi ajattelussani siiloon ja omaan kuplaani ja tämä on yksi tapa tehdä sitä. On hyvä elää, niin kuin opettaa.

Vaikka haasteet eri toimialoilla ovat erilaisia, silti ihmiset ovat niitä, jotka tekevät sen työn. Myös asiakkaat ovat ihmisiä. Aika nopeasti mennään keskusteluissa siihen, että johtaminen on vuorovaikutusta ja viestintää. Monet yrityksissä mietityt hyvät asiat jäävät puolitiehen, jos henkilöstö ei ymmärrä, mistä on kyse. Silloin tehdään niin kuin aina ennenkin. Ainoastaan ymmärtämällä voi hyväksyä ja sitoutua ja lähteä uudistamaan toimintaa, mikä on kasvun edellytys. Mutta se tarkoittaa sitä, että asioita tulee tehdä yhdessä henkilöstön kanssa.

kasvu_open

Kaikki uudistaminen ja toiminnan kehittäminen pitäisikin ajatella yhteisenä oppimiskokemuksena ja matkana, eikä organisaatiomuutoksena. Yhteinen oppimiskokemus onnistuu, jos yrityskulttuuri on mahdollistava eikä tukahduttava. Onko lupa kyseenalaistaa ja oppia yhdessä, onko työyhteisö niin turvallinen, että oppimiskokemukseen uskaltaa heittäytyä?

Tiivistetysti voisikin todeta, että jos strategian jalkautus menee pieleen, syy löytyy tuosta sanasta ”jalkautus”. Ihmiset eivät löydä itseään strategiasta, joka on mietitty kabinetissa ja vastaanotto on lähinnä: ”Höhöö.”Kyllä, näin se menee, vaikka ollaankin tekemisissä aikuisten ihmisten kanssa. Jos ihmisiä kohtelee kuin eskarilaisia, he käyttäytyvät kuin eskarilaiset.

Mutta päivä Tuurissa oli antoisa ja keskustelut hyviä kasvuyritysten kanssa. Innostuneen henkilöstön ja toimivan työyhteisön merkitys ymmärrettiin osana kannattavaa kasvua; näin ei ole suinkaan aina ollut mylläri-urani aikana. Pointsit siis Etelä-Pohjanmaalle, onnea ja menestystä teistä jokaiselle!

– – –
Kirjoitus on ilmestynyt Into Seinäjoen blogissa.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s