Pidätkö hyvää huolta henkisestä pääomastasi?

Kasvatat henkistä pääomaasi joka päivä. No, välillä toki juokset kuin ravihevonen, laput silmillä, arkipäivästä toiseen. Päivän tavoitteena voi olla kaukana siintävä maali, eli kotiinlähdön aika. Se onkin ihana hetki! Vai katseletko siinä juostessasi (silmälaput olet viskannut ojaan) haaveilevasti viereiselle kentälle. Siellä esteratsut liitävät esteiden yli. Kunpa minäkin…

Arki tuntuu olevan täynnä suorittamista, uusia asioita tulee jatkuvasti, mutta oppimiseen ei ehdi keskittyä. Siinä kotiinlähtöä odotellessa tulee miettineeksi, että lamaantuuko ja taantuukohan oma mieli, kun mihinkään ei pysty kunnolla pysähtymään. Ei edes niiden unelmien edistämiseen.

Viime syksynä ison elämänmuutoksen tehneenä tiedän, että monen palasen pitää osua kohdalleen, että asiat tapahtuvat. Itselle se oli hyppy tuntemattomaan, tekemään jotain ihan omaa. Muutama muukin on tehnyt saman homman ja varsinkin Mikan kanssa olemme keskustelleet siitä, miten jahkailuun voi mennä vuosikausia, mutta sitten, kun laittaa rattaat pyörimään, kaikki sujuu kuin itsestään. Näinhän sen pitikin mennä.

Aina hetki ei ole oikea suurille elämänmuutoksille. Kaikki päätökset eivät ole riippuvaista omista valinnoista, on taloudellisia rajoitteita ja mitä näitä nyt on.

Mutta oletko miettinyt, että niinä vuosina, kun vielä unelmoit, miten kasvatat henkistä pääomaasi?

Minun mielestäni epämukavuusalueelle meneminen tarkoittaa itsensä haastamista osa-alueilla, joita kohtaan tuntee intohimoa ja jotka ovat itselle vahvimpia. Omien vahvuuksien kasvattamista niin hyväksi, kuin oma potentiaali mahdollistaa. Eihän sitä ravihevostakaan treenata esteradoille tai satasen juoksijaa maratonille.

Niinä kausina, kun unelmoit jostain, mitä et ehkä osaa kovin tarkasti edes sanoittaa, vahvista vahvuuksiasi, kasvata henkistä pääomaasi, niin menet unelmiasi kohti. Kun hetki on oikea, palaset loksahtelevat, eikä se johdu vähiten siitä, että olet vahvimmillasi.

Jos katselet työyhteisöä vähän eri kulmasta, eli olet se, joka poistaa esteitä työnteon tieltä ja fasilitoi oppimista, niin muista:

Yrityskulttuuri, joka sallii ja kannustaa asioiden tutkimiseen, kokeiluun ja yhdessä oppimiseen, kasvattaa koko yhteisön henkistä pääomaa.

Silloin vieraille kentille ei välttämättä tule edes vilkuilleeksi. Yrityskulttuuri voi siis joko tukahduttaa tai mahdollistaa. Ja asenteista vahvin on se vallitsevin.

hevonen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s