Voiko yksin onnistua?

Treenaan kuntosalilla, teen paremman treenin kuin edelliskerralla. Onnistun yksin. Yllätän itseni siivoamalla kodin huolellisemmin, kuin olin suunnitellut. Onnistun yksin. Luen illalla keskittyneesti kirjaa ja pidän puhelimeni äänettömällä. Onnistun yksin. Onhan näitä, kun miettii.

Mutta sitä olen miettinyt, että voiko työelämässä onnistua yksin? Tulisiko onnistumista mitata aina vaikuttavuuden kautta?

yhdessa

On hankkeita, joiden tarkoituksena on tuottaa henkilöstölle hyvää ja kaunista. Tämmöisen HR-ihminen haluaa käynnistää ja hankkeelle tulee hyväksyntä. Hän suunnittelee ja ahertaa sen kimpussa kuukausia, saattaa siinä tohinassa vuosikin keretä vaihtua, koska on kiire niiden perusasioiden kanssa. Tuotos jalkautetaan (tämä on ainoa hetki elämässäni, kun käytän sanaa ”jalkautus”). HR-ihminen on innoissaan, onhan hän tehnyt hurjan puristuksen! Kotona aukeaa skumppapullo. Oikein, onnistumisia pitääkin juhlistaa. Mutta…

Henkilöstöstä osa on nähnyt tuotoksesta tiedotteen. Se on tullut sähköpostiin, yhdesti. Osa lukee sähköpostia suodattaen ja suodattimen läpi pääsevät ainoastaan ne tärkeät, asiakkaalta tulleet. Viestissä on sanottu, että työarki mullistuu ja muuttuu hyväksi. On järjestetty asianmukainen tiedotustilaisuuskin ja siellä on käynyt ihan kivasti ihmisiä – koska pullakahvit! Henkilöstöstä osa on kuunnellut, osa on ajatellut omiaan, osa näppäillyt puhelintaan ja syönyt sitä pullaa. Osa ei ole tullut paikalle, koska ei ole aiheesta kuullutkaan, osaa ei kiinnosta (koska onhan näitä nähty…). Mennään takaisin työpisteelle, mikään ei muutu.

Aidosti onnistuminen ei ole yksiselitteistä. Se ei ole subjektiivinen kokemus, koska sillä täytyy olla jokin vaikutus. Aidosti onnistuminen on pitkä tie, ei ajallisesti, vaan nimenomaan vaikuttavuuden kautta. Se vaatii enemmän uskottavuuskerrointa ja vähemmän yhden ihmisen näkemystä. Uskottavuuskerrointa saadaan yhdessä tekemällä, jossa itse voi toimia johdattelijana, saattamalla ihmiset yhteen säkenöimään ja ideoimaan. Luomaan merkitystä ja askelmerkkejä yhdessä.

Onnistumiskokemusta voi mitata myös pienemmässä mittakaavassa. Jos lähettää mistä tahansa asiasta viestin henkilöstölle, saako sävyn muotoiltua niin, että epätietoisuuden myrskyä ei synny? Saako sen muotoiltua niin, että ihmiset ymmärtävät ja hyväksyvät sanoman? Yleensä onnistumista tämmöisessä tilanteessa voi mitata sillä, että jos kukaan ei kommentoi, niin kohtuullisen oikeaan on osuttu. Kyse on sävystä; oikealla sävyllä voi sanoa mitä vaan.

Takavuosilta tulee mieleen tarina. Olin järjestämässä kesäjuhlia. Henkilöstötilaisuuksien speksien kertominen on ihan oma taiteenlajinsa. Mitä tapahtuu, milloin tapahtuu, miten pitää varustautua? Ja kaikki informaatio pitäisi puristaa virheettömästi yhteen viestiin niin, että se menisi suurin piirtein perille. Olen normaalisti viestinnässäni kohtuullisen lempeä, mutta siinä viestissä käytin tehokeinoa, sanoin, että kaikkien on pakko laittaa firman uusi t-paita päälleen. Kyseiseen intran blogipostaukseen tuli toki yksi kommentti, jossa pohdittiin, että tarvitseekohan housuja laittaa ollenkaan? Mutta viesti meni perille, kaikilla oli firman t-paita päällään, paitsi luottamusvaltuutetulla, jolla oli kauluspaita. En tullut koskaan kysyneeksi, että oliko se kapinaa vai mitä, koska luottamusvaltuutettu oli aivan ihana ja asiansa osaava tyyppi (terveisiä!). Laitoin asian vaan huvittuneena merkille.

HR-ihminen tekee yleensä työtään hyvin yksin, firman koosta riippuen. Roolina on olla johdon ja henkilöstön välissä. Asetelmasta johtuen se voi muodostua yksinäiseksi ja sen vuoksi voi olla helpompaa piiloutua roolinsa taakse. Mutta antoisinta työ on, kun ei välitä raja-aidoista, vaan keskittyy elämään ja hengittämään yrityksen fiilistä, kuuntelemaan sen rytmiä ja aistimaan ailahduksia.

Oman onnistumisen mittarini on aina ollut se, miten henkilöstö reagoi, millaista palautetta tulee, hengitämmekö samaan tahtiin, ovatko onnistumisemme yhteisiä. Ainoastaan sillä on merkitystä. En pysty millään onnistumaan yksin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s