Kuinka on työhyvinvointisi laita, James Bond?

Hieman huolestuneena katselin vauhdikasta ja viihdyttävää 007 Skyfall –elokuvaa, jossa James Bond jälleen kerran työskenteli ääriolosuhteissa. Ammatinvalintakysymys, tiedän, mutta ovathan työhyvinvointiasiat tärkeitä toimialasta riippumatta.

”Älä tule sairaana töihin”, ohjeistetaan. Lähinnä varmasti ajatellaan, että toipumisaika pitenee ja samalla tulee tartuttaneeksi työkaverit. Silloin puhutaan yleensä flunssasta, ei vuotavista avohaavoista. Kyseisessä tapauksessa tartuntavaaran riski on olemassa, jos ei kuulu siihen henkilöstöryhmään, jota herra Bondin on määrä suojella.

Vuotavat avohaavat voidaan kategorisoida työtapaturmiksi. Salaisen agentin työssä työtapaturmia sattuu tilastollisesti keskimääräistä enemmän. Runsaasti enemmän. Tapaturmien laatu poikkeaa hieman IT-alalla tapahtuvista työtapaturmista. Kun ankarasti pohdin, tuli omasta työyhteisöstä mieleen tapaus takavuosilta, jolloin joku oli tökännyt vahingossa auton avaimella silmäänsä parkkihallissa (ei tarkentavia kysymyksiä, kiitos).

James Bondin ergonomia on toisinaan heikolla tolalla, koska hän suosii vaihtoehtoisia tapoja käyttää esimerkiksi hissiä. Hississä seisoessaan voi aina ojentaa ryhdin suoraksi ja vetää hartiat taakse. Jos käyttää hissiä pitämällä kiinni sen pohjasta niin, että roikkuu hissikuilun puolella, täytyy noudattaa erityistä varovaisuutta, vaikka saahan siinä toki mukavan venytyksen selkään. Myös junan katolla matkustaessa täytyy ottaa huomioon vähän erilaisia asioita, kuin jos istuisi ryhdikkäänä junan penkillä. Koska en edes kykene kaikkia riskitekijöitä listaamaan, suosittelen matkustamista junan sisätiloissa.

Työssä jaksamisen kannalta on tärkeää, että osaa viettää vapaa-aikaa, jonka aikana tapahtuu palautumista. Rentoutumista ei ole hyvä suorittaa tissuttelemalla alkoholia joka ilta, koska se vaikuttaa suoraan unen laatuun. James Bond ei todellakaan tissuttele, hän kaataa väkijuomaa kurkusta alas kaksin käsin. Myös tässä tapauksessa unen laatu häiriintyy ja palautuminen jää tapahtumatta.

Läheisiä ihmissuhteita kannattaa vaalia, sillä toista lähellä pitämällä stressihormonin eritys vähenee ja arjen haasteista on helpompi selviytyä. Tähän osa-alueeseen James Bond panostaa, sillä sen verran kiitettävästi hän hakeutuu ihokontaktiin vastakkaisen sukupuolen kanssa. Mutta, herra Bond, täyttävätkö nuo irtosuhteet sittenkään kaikkia läheisyyden tarpeita?

Muistetaan kuitenkin, että kokonaisvaltainen hyvinvointi ja jaksaminen ovat aina omalla vastuulla. Ihminen on kokonaisuus, joka tarvitsee älyllisten haasteiden lisäksi riittävästi unta, oikeanlaista ravintoa, virkistävää liikuntaa ja paljon rakkautta. Työyhteisön tehtävänä on tukea hyvinvointia, mutta vastuu jää aina itselle, vaikka HR olisi kuinka huolissaan.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s