Oivaltamatta ei voi ymmärtää

Jotkut ihmiset suhtautuvat sanoihin tunteellisesti. Se on outoa.
Minä olen sellainen.

En ole pitänyt sanasta Oivaltaa. Sinänsä hankala tilanne, kun meidän yritysesittelyn kansilehdessä lukee Oivalluksia verkossa. Tämän vuoksi olen pääasiassa kätkenyt tunteeni. Vaikka olen aina jollain tavalla tajunnut, mitä se sana tarkoittaa, nyt olen myös oivaltanut sanassa piilevän väkevän voiman.

Joskus saattaa tulla lukeneeksi kirjan, jonka jokaisen lauseen voisi alleviivata ja jonka äärellä nyökyttelee ja myhäilee tyytyväisenä: ”Juuri noinhan sitä pitääkin toimia. Samaa mieltä.” Joskus ne opit unohtuvat tai niitä ei oikein osaa soveltaa käytäntöön. Tai vähintäänkin siinä tilanteessa hätääntyy niin, että unohtaa.

Jos haluaa, että toinen ymmärtää ja muuttaa tästä ymmärtämisestään johtuen toimintatapojaan, ei riitä, että kertoo hänelle faktat. Silloin kuulee ehkä myöntävän vastauksen: ”Juuri noinhan sitä pitääkin toimia. Samaa mieltä.” Mutta vastassa on katse, mikä on kohtelias ja kovin tyhjä. Ja mikään ei muutu.

Kyllä, kyse on valmentavasta johtamisesta. Olet varmaan lukenut siitä pari kirjaa. Mutta oletko nähnyt, kun ihminen oivaltaa, sytyttää lamppunsa ja on sen vuoksi onnesta soikeana? Kun hän on itse löytänyt ne vastaukset, jotka ovat olleet jollekin toiselle päivänselviä ja joita hänelle on yritetty kertoa. Sellaisen ihmisen katse ja koko olemus ovat täynnä niin voimakasta energiaa, että itsekin elää sillä huumalla muutaman päivän.

Muista siis kysellä ja kysellä vielä vähän lisää. Malta olla kertomatta vastauksia ja näyttämättä suuntaa, koska ei hän niitä halua ymmärtää (juuri-noinhan-sitä-pitääkin-toimia-samaa-mieltä). Kysele vaikka: Mistä sinun mielestäsi tämä ongelma johtuu? Mitä haluaisit saada aikaan? Mitä voisit tehdä seuraavaksi ja millaista tukea siihen tarvitset? Sinä haluat kokea sen tunteen, kun hän oivaltaa, jonka jälkeen hän myös ymmärtää ja on valmis muutokseen. Lisäksi hän on oppinut itsestään jotain merkittävää ja osaa soveltaa sitä viisautta myös tulevaisuudessa. Oivaltaminen voi ottaa aikaa, ole kärsivällinen; se kannattaa.

Sanoista vielä sen verran, että on hyvin viehättävää, kun jokaisella ihmisellä on lempisanat, joita hän käyttää. Senkin vuoksi ihmisiä on mukava kuunnella. Minäkin olen jo muutaman kerran sanonut ääneen tuon Oivaltaa, vaikkakin joka kerta hieman hätkähtäen.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s